Göteborg

Göteborg. Grad u Švedskoj u koji smo se zaputili u posjetu našim prijateljima koji tamo žive već više od 2 godine te proveli odličan vikend.

Valuta, internet, jezik i korona test

Valuta koja se koristi je švedska kruna. Na svim mjestima je moguće platiti i kreditnim karticama [Visa na svim mjestima, Diners na velikoj većini]. Kao i u ostalim zemljama EU jedinice za pozive i prijenos podataka uključene u tarifu HR mobilnog operatera koriste se kao da ste u vlastitoj državi.

U obje zračne luke pri checkin-u bili smo dužni priložiti digitalne covid potvrde. 

U Švedskoj niste obavezni nositi masku. Na javnim mjestima stoje upozorenja za držanje distance, ali sve funkcionira normalno kao i u vrijeme prije korone. 

Engleski govore svi.

UPDATE [2022-01-02]: Za ulazak u Švedsku trenutno je potrebno priložiti negativan test bez obzira na cijepljenje.

Kako smo putovali

Nakon sretne vijesti da je stigao Ryan u Zagreb kupili smo povratne letove s uključenim priority boarding-om i 2 kabinske torbe uključujući mali kofer od 10 kg po cijeni od 100€ po osobi. Karte smo kupovali otprilike 2 mjeseca prije polaska. Nekoliko dana prije putovanja cijena je bila niža te su se iste karte mogle kupiti za 50-tak € po osobi. Polazni let je bio u petak ujutro u 7:00, a povratni u nedjelju u 19:00. Let prema Göteborgu bio je skoro pun, dok je povratni bio na pola prazan. U avionu su svi imali maske.

Smještaj i prijevoz do centra grada

Kako smo išli posjetiti prijatelje, smješteni smo bili kod njih u stanu na švedskom petom najvećem otoku Hisingenu koji je dio grada Göteborga. Od centra smo bili udaljeni otprilike 30min vožnje tramvajem broj 5 ili 6. Tramvajska karta za 90min vožnje za zonu A [Göteborg  i okolica] stoji 41 krunu [cca 4,20€] po osobi.

Što smo vidjeli 

Göteborg je morski grad na zapadnoj obali te je jedan od najvećih gradova u Švedskoj s nešto više od pola miliona stanovnika. S obzirom da smo došli na vikend i u posjetu prijateljima koje nismo vidjeli dugo nismo imali vremena obilaziti muzeje. 

Slottsskogen 

Sletivši u Göteborg otišli smo u Slottsskogen prošetati i popiti kavu. Slottsskogen je park i besplatan mini ZOO u kojem šveđani vole provoditi svoje slobodno vrijeme. 

Centar grada

Nakon ručka zaputili smo se u šetnju centrom grada. Kvart u kojem smo bili smješteni dobro je povezan s centrom. Tramvaji dolaze svakih 5-10 minuta.

Centar grada predstavlja središnji trg Brunnsparken što je ujedno i ime tramvajske stanice što nam je koristilo kao orijentir gdje trebamo izaći iz tramvaja. 

Konjanički kip Karla IX

Šećući centrom prošli smo pored konjaničkog kipa pod švedskim nazivom “Kopparmärra” koji predstavlja Karla IX. 

Statua ”The Knotted Gun”

Ideja koja stoji iza ove skulpture je vizija mira u svijetu. Originalno ju je kreirao švedski umjetnik Carl Fredrik kao memorijalnu počast svom prijatelju Johnu Lennonu. Njene replike moguće je vidjeti u još nekim gradovima diljem svijeta kao što su New York, Berlin, Cape Town i drugi.

Kip Posejdon

1923. godine grad je proslavio 300. godišnjicu te je tim povodom kako je bila namjera napraviti neku vrstu umjetnosti prvo bila postavljena fontana u koju je kasnije 1927. godine postavljen Posejdon visok čak 22 metra. Danas Posejdonov kip predstavlja jednu od posjećenijih turističkih atrakcija.

Haga

Jedan od najstarijih dijelova grada je upravo četvrt Haga u kojoj se nalazi mnoštvo barova te nekoliko trgovina i suvenirnica. Prošetali smo tim dijelom grada u petak navečer i u subotu popodne. Kako je bio vikend, večer je bila prilično “živa” – hrpa mladih u barovima koji se zagrijavaju za nastavak izlaska u neki od klubova. Od prijatelja smo dobili informaciju da šveđani preko tjedna vrijedno rade te tako rečeno žive za petak kada izlaze do jutra. Kako je Švedska liberalna i skupa država te su cijene alkohola vani zaista paprene uobičajen prizor koji se može vidjeti u gradu petkom su mladi s bocama alkohola. 

Haganska crkva

Jedno od najposjećenijih mjesta u ovome gradu je Haganska crkva izgrađena u neogotičkom stilu.

Göteborgška katedrala 

U centru grada, nedaleko od Haganske crkve, na samo 10ak minuta pješice nalazi se ova katedrala koja predstavlja jednu od prvih gradskih zgrada i crkva u današnjem gradu. Osim što je sjedište biskupije, mjesto je u kojem se održavaju i izložbe. 

Liseberg

Subotnju večer proveli smo u jednom od najposjećenijih zabavnih parkova u Skandinaviji – Lisebergu. U tijeku je bio Halloween. Ono što nam je bilo posebno zanimljivo su glumci koji nakon 18h šeću maskirani parkom te plaše ljude. Za park je potrebno kupiti ulaznice na njihovoj službenoj web stranici. Preporuka je kupiti ulaznice unaprijed za željeni datum. Vikendi su često tjednima unaprijed rasprodani. Cijena ulaznica kreće se od 120-495 švedskih kruna [12-50€] po osobi. Možete platiti ulaz u park te vožnje na željenim atrakcijama plaćati zasebno ili platiti ulaznicu koja uključuje neograničen broj vožnji na svim atrakcijama. Na nekim atrakcijama su veliki redovi čekanja, čak i više od sat vremena pa se naoružajte strpljenjem.

Gdje smo jeli

Flintston

Fast food restoran s raznovrsnom ponudom kebaba, pizza, falafela i sendviča. Hrana je ukusna, a porcije su ogromne. Jedan meni je dovoljan za dvije osobe. 4 meni-ja s uključenom salatom i pićem platili smo 500 švedskih kruna [50€].

Cappucino

Kafić u centru grada s ponudom švedskih tradicionalnih delicija i kolača u kojem smo probali poznati švedski specijalitet Räkmacka – sendvič sa škampima / kozicama / račićima. Na slici s menijem se može vidjeti kako se cijene kreću.

Za idući puta ostavili smo večeru u restoranu Buenos Aires Argentine Steakhouse. Mjesto u restoranu potrebno je unaprijed rezervirati. Prema preporuci prijatelja u ponudi imaju vrhunski biftek koji se može pojesti po cijeni od 35-40€ po porciji.  

Lemon Garden

Slastičarnica s vrhunskim slasticama koju vam svakako preporučujemo posjetiti. Cijene su malo skuplje, ali se stvarno isplati. Smoothie-i, juice-ovi i milkshake-ovi bili su 65 kruna [6,30€], a razni deserti od 90-120 kruna [8-12€].

McDonald’s

Osim standardnih meni-ja koji se mogu pronaći u svakom McDonaldsu, imaju i posebnu ponudu meni-ja. Cijene su slične kao i kod nas. Za usporedbu navodimo da smo cappucino od 400ml platili 27 švedskih kruna [3€].

Trgovine

Šećući gradom na svakom uglu nalaze se poznate američke trgovine lanca 7 eleven dok se na nekim mjestima nalaze se i trgovine lanca Coop. 7 eleven  je otvoren tako reći od 0-24 te su cijene primjetno skuplje nego u lokalnim Coop trgovinama.

Long story short

Period putovanjaListopad 2021.
Korona test Digitalna kovid potvrda za cijepljene ili liječnička potvrda o preboljeloj bolesti ili negativan test
ValutaŠvedska kruna
Cijena povratne aviokarte Zagreb – Göteborg50€ – 100€ po osobi s uključenim priority boarding-om i ručnom prtljagom [Ryan]
Cijena prijevoza javnim prijevozomTramvajska karta koja vrijedi 1:30h stoji 41 krunu [4,20 €]
Prosjek cijene noćenjaHotelski smještaj je moguće pronaći po cijeni noćenja za dvije osobe od 100€
Prosjek cijene obroka u restoranuFast food restoran 12€-15€ porcija s pićem, porcija u steak restoranima bez pića 35€-40€

Nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan za kreiranje vašeg idućeg putovanja. Ako imate bilo kakva pitanja slobodno nam se možete javiti na mail ks.lostintheworld@gmail.com ili putem društvenih mreža, a mi ćemo se potruditi odgovoriti vam što detaljnije.